Amsterdam Logistic Cityhub

Amsterdam Logistic Cityhub

Locatie: Amsterdam
Opdrachtgever: Larendael Development B.V
Omvang: Hal : 125.000 m2 | kantoor : 11.000 m2
Status: Gerealiseerd
Functie: Bedrijfsgebouw en kantoor
Projectteam:
Peter Couwenbergh, Ronald Helderman, Jeroen de Loor, Esther Kats, Eric Drieenhuizen, Renick Jansen, Luuk van Puffelen, Wim Baas

Convexarchitecten is al vanaf het eerste moment betrokken bij ontwikkeling van dit logistiekcentrum aan de rand van de Amsterdams periferie. Sterker nog, bij de eerste ontwerpen die zijn gemaakt was er nog geen sprake van een meerlaags logistiek gebouw.

Door veranderingen in denken over logistiek werd tijdens het ontwerpproces duidelijk dat met name de locatie zich zeer goed leent voor de stadshub functie die grote steden zo hard nodig hebben in de toekomst. Door die omslag in denken werd er meer van de locatie gevraagd, het programma uitgebreider en de ontwerpopdracht complexer. Lees hier over hoe wij dit uitdagende en complexe logistiek vraagstuk hebben gerealiseerd.

CTPark Amsterdam City

Amsterdam Logistic Cityhub, is meer dan alleen een bijzonder meerlaags logistiekgebouw. Inmiddels is het ook de grootste single-asset transactie binnen het logistieke vastgoed in Nederland. Met de transactie is het onderdeel geworden van CTP en draagt het de naam CTPark Amsterdam City.

Zoals CTP directeur Nederland Ralph de Munnik benoemt, in een interview met Logistiek.nl, is het gebouw ontzettend goed ontworpen en gemakkelijk opnieuw in te delen. Volgens Creative founder Wim Beelen kan je alle vormen van mobiliteit inzetten vanaf CTPark Amsterdam City die passen bij het moment, het product of de snelheid, allemaal zonder uitstoot. Genoemd in het interview met Parool.

City hub Amsterdam

Met een oppervlakte van ruim 125.000 vierkante meter kan dit gebouw worden ingedeeld naar elke huurderswens. De 200 laaddocks, voor vrachtwagens en voor een aanzienlijk deel geschikt voor stadsbezorgbusjes, sluiten goed aan bij stadsdistributie. Dit wordt gecombineerd met de mogelijkheid tot overslag van én naar het water. De nieuwe kade op de locatie maakt het leveren van goederen en personen naar en vanuit het stadscentrum mogelijk. De aanvoer van buiten de stad wordt gereed gemaakt voor invoer naar de stad. Een ideale locatie om je te vestigen als leverancier van de stad.

Eén van de grootste uitdagingen was het inrichten van het terrein, met name door de enorme parkeerbehoefte en verkeersafwikkeling. Ook daar is door meerdere lagen toe te passen optimaal gebruik gemaakt van de locatie en is een grote meerwaarde voor het gebouw gecreerd. Het voorterrein bestaat uit vier lagen. Op het maaiveld en het laaddek worden de logistieke processen afgehandeld en zijn alle laad- en losplaatsen. Tussen de beide nivo’s zijn 2 parkeerverdiepingen gehangen die ruimte bieden aan ca. 1600 parkeerplaatsen. Naast parkeren voor werknemers is er voldoende ruimte voor de (stadsbezorg)busjes die nodig zijn voor een stadshub.

Het project CTPark Amsterdam City biedt de mogelijkheid voor de opslag, productie en distributie van alle mogelijke goederen. Vanaf 2.500m2 zijn er flexibele bedrijfsruimtes beschikbaar. Voor de mogelijkheden kunt u contact opnemen met onze opdrachtgever via info@larendael.nl.

Waarom een meerlaags distributiecentrum?

Steden groeien en worden geconfronteerd met uitdagingen die inwoners, bedrijven en gemeenten allemaal raken. De groei van e-commerce zorgt voor continu toenemende logistieke activiteiten in de al overvolle binnensteden. Naast de praktische uitdagingen die om een oplossing vragen is het onze plicht de C02-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Daarmee ligt er een logistieke puzzel voor ons: hoe houden we de steeds meer eisende binnenstad logistiek bereikbaar?

Onze oplossing: meerlaags bouwen.

Meerlaags bouwen biedt verschillende voordelen als het gaat om het oplossen van de logistieke uitdagingen in steden. Door logistieke hubs te stapelen kunnen we de stroom van goederen beter beheren en het grondgebruik intensiveren. Als deze hubs aan de randen van de periferie worden gebouwd verminderd de verkeerscongestie en houden we de stadscentra leefbaar en bereikbaar. Door geavanceerde technologieën te koppelen aan de stadshub, zoals automatische opslag- en ophaalsystemen en satelietlocaties, kunnen we de efficiëntie van de logistieke processen verhogen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen.

Meerlaags bouwen biedt ook een oplossing voor de schaarste aan bouwlocaties in stedelijke gebieden. Door het stapelen van logistieke gebouwen en logistieke processen gaan we de beschikbare ruimte effectiever en efficienter benutten. Het zou natuurlijk mooi zijn als in de binnensteden zo weer ruimte ontstaat voor groen, wonen en leven.

Waarom meerlaags bouwen?

  • Een concreet antwoord op het verminderen van vrachtverkeer en sluiten van de stadscentra.

  • Strategische locaties geeft huurders een hogere nabijheid/ruimte-index, o.a. door korte levertijden en een 24/7 bereikbaarheid

  • Intensivering helpt de transportkosten, verkeerscongestie en vervuiling te beperken

  • Ruimte voor innovatie in de logistieke toeleveringsketens en het bijeen brengen van verschillende functionaliteiten op één locatie

  • Een duurzaam gebruik van de schaarse ruimte in de steden en bestaande bedrijventerreinen in de stadsranden.

  • De waarde van de grond wordt geoptimaliseerd in gebieden met weinig aanbod

Kortom, meerlaags bouwen biedt oplossingen voor klimaatverbetering en logistieke uitdagingen en draagt bij aan de innovatie die de stadsdistributie in de toekomst nodig heeft. Het is tijd voor steden om deze aanpak te omarmen en te investeren in de toekomst van duurzame en bereikbare stedelijke gebieden.

Plattegrond begane grond Amsterdam Logistic Cityhub
Plattegrond begane grond
Plattegrond verdieping Amsterdam Logistic Cityhub
Plattegrond verdieping incl. laaddek
Plattegrond verdieping Amsterdam Logistic Cityhub
Plattegrond parkeren en kantoren
ctPark Amsterdam
Logistic Cityhub in Amsterdam

Brochure

Meervoudig ruimtegebruik - Amsterdam Logistic Cityhub

Steden groeien en worden geconfronteerd met uitdagingen die inwoners, bedrijven en gemeenten allemaal raken. De groei van e-commerce zorgt voor continu toenemende logistieke activiteiten in de stad. Naast de praktische uitdagingen die om een oplossing schreeuwen is het onze plicht de C02-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Daarmee ligt er een logistieke puzzel voor ons: hoe houden we de steeds meer eisende binnenstad logistiek bereikbaar? In deze brochure hebben wij ons antwoord op deze vraag weergegeven met het project ALC.

Gerelateerde projecten